Ο ναργιλές  προέρχεται από τις βόρειο δυτικές επαρχίες της Ινδίας κατά μυνόρων του Πακιστάν στο Rajasthan και Gujarat σχεδόν χιλιετίες πίσω. Οι ναργιλέδες αρχικά ήταν απλοί, πρωτόγονοι και κατασκευασμένοι με ανθεκτικό σχεδιασμό από ένα είδος ινδικής καρύδας ονόματι «ναργκιούλ» απ’ όπου πήρε και το όνομα του.

Από εκεί διαδόθηκε στο Περσικό Βασίλειο το οποίο περιλάμβανε το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, ένα μεγάλο μέρος της Μέσης Ασίας και Αραβικά τμήματα της βόρειας Αφρικής. Ο ναργιλές κατά το πέρασμα του από τη Περσία χρησιμοποιούταν με τουμπεκί (μια μορφή σκούρου καπνού που καλλιεργείται σήμερα στο Ιράν). Το τουμπεκί «πλενόταν» με έναν ειδικό τρόπο και τοποθετούταν στο λουλά (πήλινο σκεύος που κρατάει τον καπνό) και τοποθετούσαν κάρβουνα πάνω του δίνοντας με αυτόν τον τρόπο μια πιο έντονη γεύση.

Όταν έφτασε στην Τουρκία περίπου 500 χρόνια πριν έγινε δημοφιλείς στις διάφορες τάξεις ανθρώπων. Και τότε απέκτησε την μορφή που είμαστε πιο εξοικειωμένοι σήμερα. Μεγάλωσε σε μέγεθος, αντικαταστάθηκε η ξύλινη κατασκευή με μεταλλική και προστέθηκε η γυάλα. Ακόμα αναπτύχτηκε και αισθητικά καθώς προστέθηκαν σχεδιασμοί πάνω στο γυαλί και στο μεταλλικό του μέρος. Έγινε ένα πολύ δημοφιλές είδος για την κουλτούρα των καφενέδων στην Τουρκία από τα μέσα του 17ου αιώνα. Ο σερβιτόρος του ναργιλέ είχε ισότιμο σεβασμό με έναν σεφ λόγω τις προετοιμασίας του ναργιλέ. Η υγρότητα του καπνού σε συνδυασμό με τα ανάμενα κάρβουνα πάνω του αποτελούσαν ικανότητα και μάλιστα θεωρούταν κάποιος αγενής αν άγγιζε τα κάρβουνα. Η απόλαυση που λάμβαναν οι καπνιστές του ναργιλέ από την πολύ απλή αυτή συσκευή καπνίσματος ήταν απίστευτη.

Με τον καιρό δημιουργήθηκαν ακόμα και “κανόνες” για το άναμμα και κάπνισμα του ναργιλέ που μετέτρεπαν το φαινομενικά απλό κάπνισμα σε μια μυσταγωγία. Έτσι, ένα πρωινό κάπνισμα ήταν ότι χρειάζονταν όλοι για να τους τονώσει τη μέρα λίγο πριν τη δουλειά και φυσικά αργά το απόγευμα συνοδεύοντας το τσάι ή τον καφέ τους. Ο καπνός που συνηθιζόταν να χρησιμοποιείται στο ναργιλέ ήταν τουμπεκί. Πάνω στο λουλά έβαζαν κάρβουνο από βελανιδιά και μόνο. Ορισμένοι από τους “επαγγελματίες” καπνιστές έβαζαν κάποια κομμάτια φρούτων μέσα στο νερό της γυάλας του ναργιλέ ή φύλα μέντας ή κάρδαμο ή κανέλα. Άλλοι έβαζαν χυμό από ρόδι ή ροδέλαιο για να δώσουν λίγο άρωμα στο κάπνισμα τους.

Έπειτα διαδόθηκε στο νότο στον αραβικό κόσμο από την Τουρκία στο Λίβανο και τη Συρία όπου πήρε το όνομα αργιλές. Στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην Αίγυπτο και το Μαρόκο.

Το είδος του καπνού που χρησιμοποιείται σήμερα συναντάται για πρώτη φορά στην Αίγυπτο στις αρχές του 19ου αιώνα. Μέχρι τότε ο καπνός προερχόταν από ένα είδος που υπήρχε σε φυτείες στην Τουρκία και το Ιράν και καπνιζόταν χωρίς καμιά ιδιαίτερη κατεργασία. Μια μέρα ένας Αιγύπτιος καπνιστής ναργιλέ έπαιρνε το δείπνο του που περιλάμβανε ψωμί και μελάσα από ζαχαροκάλαμο (ένα πολύ συνηθισμένο επιδόρπιο στη χώρα του) και σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει μελάσα μαζί με τον καπνό για να δώσει μια ξεχωριστή υφή στο κάπνισμα του. Πράγματι, δοκιμάζοντας το, διαπίστωσε ότι ο καπνός έγινε πιο γλυκός και αρωματικός.  Έτσι, το είδος αυτό έγινε γνωστό σε όλη την Αίγυπτο και οι αντίστοιχες βιομηχανίες καπνού υιοθέτησαν τη νέα τεχνική παρασκευής. Μάλιστα αργότερα προσθέσανε στο μείγμα και χυμούς από διάφορα φρούτα διευρύνοντας έτσι τη γκάμα των αρωμάτων και γεύσεων καπνού για ναργιλέ.

ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΝΑΡΓΙΛΕ

Αμφότερα είναι σωστά αλλά παλαιότερη λέξη φαίνεται να είναι η λέξη "αργιλές", η οποία με τον καιρό μετατράπηκε και σε "ναργιλές". Παλαιότερα έλεγαν "τον αργιλέ", με τα χρόνια όμως, ο όρος αυτός ενώθηκε κι έτσι προέκυψε ο όρος ναργιλές

Πολλά από τα διάφορα ονόματα του ναργιλέ είναι ινδικής, τουρκικής, ουζμπεκικής, περσικής ή αραβικής προέλευσης. Το "Narghile" προέρχεται από την περσική λέξη nārgil ή "καρύδα" και από το Sanksritnārikera, αφού το αρχικό nargile ήρθε από την Ινδία και ήταν κατασκευασμένο από κελύφη καρύδας. "Shisha" είναι από την περσική λέξη shishe, ή "γυαλί" (αυτή είναι η σωστή μετάφραση, όχι μπουκάλι). Το "Hashishe" είναι επίσης μια αραβική λέξη για το γρασίδι, που μπορεί να ήταν ένας άλλος τρόπος όταν αναφερόμαστε στον καπνό. Η λέξη hookah, ( ναργιλές ),μπορεί να προέρχεται από αραβικά uqqa, που σημαίνει μικρό κουτί, κατσαρόλα ή βάζο. Και τα δύο ονόματα αναφέρονται στις αρχικές μεθόδους κατασκευής του τμήματος καπνού / νερού του ναργιλέ.

Το "narghile" είναι το όνομα που χρησιμοποιείται συχνότερα στην Τουρκία, το Λίβανο, τη Συρία, την Ελλάδα και το Ισραήλ, αν και το αρχικό "n" συχνά πέφτει στα αραβικά. Το "Shisha" εμφανίζεται πιο συχνά στην Αίγυπτο. Στο Ιράν ονομάζεται ghalyoun ή ghalyan και στο Πακιστάν αναφέρεται ως Ai.

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΝΑΡΓΙΛΕ

Οι απόψεις για την προέλευση του ναργιλε διίστανται. Οι κυριότερες χώρες που ισχυρίζονται για την πατρότητα του ναργιλέ είναι η Ινδία, το Ιράν, η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Συρία. Η πιθανότητα είναι ότι ο ναργιλές με τις πολλές μορφές του πιθανότατα εμφανίστηκε σε περισσότερες από μία χώρες ανεξάρτητα και μέσω των αρχαίων εμπορικών δρόμων άρχισε να διαμορφώνεται σε αυτό που θεωρούμε την σημερινή του μορφή. Οι περισσότεροι από τους ναργιλέδες παγκοσμίως κατασκευάζονται στη Συρία, την Αίγυπτο και την Τουρκία.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η συσκευή αυτή καπνίσματος αποτελείται από μία φιάλη νερού, συνήθως γυάλινη, που είναι και η βάση της συσκευής με ένα στόμιο στο πάνω μέρος όπου προσαρμόζεται, αεροστεγώς, μεταλλικός κατακόρυφος σωλήνας που από το βάθος της φιάλης απολήγει στο πάνω μέρος σε μικρή εστία από κέραμο με διάτρητο πυθμένα που ονομάζεται «λουλάς» εντός του οποίου τοποθετείται ο καπνός, λεγόμενος «τουμπεκί». Λίγο πιο πάνω από τη αεροστεγή σύνδεσή του, ο κατακόρυφος σωλήνας φέρει πλάγια ένα δεύτερο στόμιο (ή και περισσότερα, περιμετρικά), στο οποίο προσαρμόζεται ένας εύκαμπτος σωλήνας από δέρμα ή πλαστικό, που ονομάζεται «μαρκούτσι», που συνήθως είναι πλούσια στολισμένος χρυσοκέντητος, άλλοτε και με τεμάχια γούνας και που καταλήγει σε επιστόμιο συνήθως από ήλεκτρο. Το δεύτερο αυτό στόμιο προέρχεται από μικρό σωλήνα του οποίου η άλλη άκρη φθάνει μέχρι την αεροστεγή σύνδεση με το γυάλινο δοχείο χωρίς να εισέρχεται στο νερό. Επίσης προς αποφυγή ρύπων, στο άνω μέρος της συσκευής κάτω από τον λουλά φέρεται προσαρμοσμένος μικρός δίσκος για τη τοποθέτηση μικρών αναμμένων ανθράκων ή της τσιμπίδας. Τέλος φέρεται ειδική μεταλλική διάτρητη καλύπτρα με την οποία σκεπάζεται ο λουλάς για τη προστασία των ανθράκων, όταν φυσάει, σε χρήση στο ύπαιθρο.

ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΣΗΣ

Η γυάλινη φιάλη φέρει καθαρό νερό συνήθως μέχρι τη μέση. Μετά την αεροστεγή σύνδεση με τον κατακόρυφο σωλήνα τοποθετείται στη πάνω κατάληξή του, στο λουλά χαρμάνι καπνού που πωλείται στο εμπόριο και είναι αρκετά πιο ακίνδυνος,αντιθέτως με τον καπνό του τσιγάρου (ειδικά για ναργιλέ). Στη συνέχεια, με μια μεταλλική μικρή τσιμπίδα τοποθετούνται πάνω στο χαρμάνι, που προηγουμένως έχει συμπιεσθεί ελαφρά με το χέρι, τεμάχια αναμμένου κάρβουνου.

Έτσι μόλις ο καπνιστής αρχίζει να ρουφά, αραιώνεται ο εντός της φιάλης αέρας, δημιουργείται υπό πίεση, και ο καπνός από το καιόμενο τουμπεκί μαζί με αέρα εισέρχεται δια του κατακόρυφου σωλήνα στη φιάλη προκαλώντας φυσαλίδες και αναταραχή στο νερό με υπόκωφο θόρυβο το λεγόμενο «γουργουρητό». Με αυτό το τρόπο ο καπνός φιλτράρεται από μέρος της ελάχιστης νικοτίνης και πλέον πολύ καθαρότερος και πολύ πιο ακίνδυνος (σε σχέση με το τσιγάρο) φθάνει από το μαρκούτσι στο στόμα του καπνιστή.Το πέρασμα αυτό του καπνού μέσα από το νερό που τον φιλτράρει τον ψύχει και αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό το οποίο διαφοροποιεί τον ναργιλέ από τις άλλες συσκευές καπνίσματος.

ΔΙΑΔΟΣΗ ΝΑΡΓΙΛΕ

Ο Ναργιλές είναι συνηθισμένος στα μουσουλμανικά κράτη ενώ σχετικά διαφοροποιημένος απαντάται και σε άλλες ασιατικές χώρες όπως η Ινδία. Στην Ελλάδα η χρήση του ήταν διαδεδομένη κατά την εποχή της τουρκοκρατίας ενώ συνεχίστηκε και στις αρχές του 20 αιώνα. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μια αύξηση στα μαγαζιά που προσφέρουν αργιλέ «ναργιλάδικα» τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη αλλά όχι ως καθημερινή συνήθεια αλλά περισσότερο ως δείγμα διαφοροποίησης και στυλ.

ΤΟΥΜΠΕΚΙ

Το Τουμπεκί (τουρκ. tömbeki< ιταλ. ttobacco) είναι ποικιλία καπνού που χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά για τον αργιλέ. Το τουμπεκί έκοβε ο παρασκευαστής του, ο «ταμπής», σε πολύ μικρά κομμάτια. Ο βαθμός στον οποίο το «ψιλοέκοβε» φανέρωνε την τέχνη του, έτσι ώστε όσο πιο ψιλοκομμένο ήταν το τουμπεκί τόσο καλύτερη θεωρούνταν η ποιότητά του. 

Όταν καπνίζει ο λουλάς, δεν πρέπει να μιλάς. Κοίταξε τρι-γύρω οι μάγκες, κάνουν ό.., κάνουν όλοι τουμπεκί.

Ο ΝΑΡΓΙΛΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ναργιλές ήταν μια από τις πρώτες εμφανίσεις του στο δυτικο κόσμο, στην Αλίκη της Χώρα των Θαυμάτων του Lewis Carroll μαζί με την κάμπια καπνίσματος, καθώς επίσης και στο τραγούδι των  Bangles "Wal Like an Egyptian". Το κάππό την ανάφλεξη και την καύση του καπνού, τα ναργιλέ παράγουν ένα πυκνό, γευστικό καπνό με θέρμανση καπνού που έχει υγρανθεί. Έρευνες έδειξαν ότι παράγονται λιγότερα καρκινογόνα που προκαλούν καρκίνο, επειδή ο καπνός θερμαίνεται και δεν καίγεται. Εκτός από την παραγωγή λιγότερων καρκινογόνων παραγόντων, η παραγωγή νικοτίνης μειώνεται από τις χαμηλότερες θερμοκρασίες στις οποίες θερμαίνεται ο καπνός. Η χαμηλότερη παραγωγή νικοτίνης, σε σύγκριση με τα τσιγάρα, σημαίνει τον εθισμό στον καπνό, ενώ μεταξύ των καπνιστών ναργιλέ, συμβαίνει πολύ λιγότερο.νισμα ναργιλέ έγινε πρόσφατα δημοφιλές στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες του δυτικού κόσμου, κυρίως μέσω καπνιστών που δεν προέρχονται από τον αραβικό κόσμο. Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στα κολέγια και τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις όπου οι ναργιλέδες θεωρούνται ως ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στα τσιγάρα και τα πούρα.

Επίσης, η ιδέα  καπνίσματος ναργιλέ αναφέρεται ως  λιγότερο ως συνήθεια καπνίσματος και περισσότερο ως κοινωνική δραστηριότητα. Στην πραγματικότητα, ένας μεγάλος αριθμός καπνιστών ναργιλέδων δεν είναι καπνιστές τσιγάρων ή πούρων και επιλέγουν να καπνίζουν ναργιλέ, λόγω της κοινωνικής συνεύρεσης.Άλλες αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν, περιλαμβάνουν την προσθήκη πάγου στο νερό για την ψύξη του καπνού ή τη χρήση χυμού φρούτων ή άλλων ουσιών (όπως κρασί ) αντί για νερό. Το κρασί χρησιμοποιείται μόνο με καπνό, καθώς μπορεί να προκαλέσει εμετό όταν χρησιμοποιείται με μαριχουάνα. Επιπλέον, όταν καπνίζετε ναργιλέ με γεύση καφέ, κάποιοι καπνιστές  το βρίσκουν πιο ευχάριστο αν φιλτράρεται σε γάλα που δίνει ακόμα πιο καθαρό καπνό απ 'ό, τι εάν φιλτράρεται στο νερό.

Όλο και περισσότεροι καπνιστές του δυτικου κοσμου, χρησιμοποιούν ναργιλέδες για το κάπνισμα παράνομων ναρκωτικών, όπως η μαριχουάνα, καθώς πιστεύουν ότι τα ανεπιθύμητα τοξικά μέρη των εισπνεόμενων αναθυμιάσεων φιλτράρονται. Είναι επίσης πολύ παρόμοια με άλλα φάρμακα paraphenalia όπως ένα bong. Η ικανότητα του ναργιλέ να παράγει ευχάριστο, μη ερεθιστικό καπνό έχει οδηγήσει πολλούς να πιστεύουν ότι το κάπνισμα ναργιλέ είναι λιγότερο επιζήμιο για την υγεία του ατόμου από τις περισσότερες άλλες μεθόδους καπνίσματος, όπως το κάπνισμα τσιγάρων.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΔΟΧΗ

Στα πιο πρόσφατα χρόνια, πολλές αμερικανικές αστικές, κρατικές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες απαγόρευσαν το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Αν και στα περισσότερα ομοσπονδιακά κράτη επιτρέπεται η χρήση ναργιλέ σε δημοσίους χώρους, αν πάρεις την σχετική αδεία, σε κάποια άλλα ομοσπονδιακά κράτη απαγορεύεται. Αυτό έχει επηρεάσει αρνητικά πολλούς χώρους που καπνίζεται ναργιλές, όπως μπαρ και καφετέριες με αποτέλεσμα να κλείσουν τις πόρτες τους στο κοινό. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις που διέθεταν ναργιλέ παρέμειναν εν ενεργεία, αντικαθιστώντας το παραδοσιακό shisha καπνό τους με herbalshisha. Οι φυτικές και άλλες χωρίς καπνό εναλλακτικές ουσίες γίνονται ολοένα και ποιο δημοφιλείς μεταξύ των καπνιστών που έρχονται ολοένα και πιο κοντά σε υγιεινότερες πρακτικές.

Shisha Experts by Rahati

Product added to wishlist
Product added to compare.

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για
την βέλτιστη εμπειρία χρήστη.

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία
του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε
μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή
σας, τα λεγόμενα «cookies».
Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν
το ίδιο.